Támogatás szervezése

Ez a szervezési fázis a nagyobb összegű támogatások megszerzésére és a pályázati pénzekkel kapcsolatos teendőkre irányul. A teendők sokasága, az eltérő feladatkör miatt jó, ha erre a feladatra összpontosít a szervezet vezetésének egyik tagja.

A pályázatok szempontjából:

Olyan személyre van itt szükség, aki a szakmai vezetőtől időben - a leadási határidő előtt minimum egy, de inkább két hónappal korábban - meg tudja kapni a szakmai anyagot. Ugyanekkorra a tagság szervezésével foglalkozótól megkapja a tagságra vonatkozó létszám és más szükséges adatokat.

Ugyancsak az ő feladata a könyvelés adatainak begyűjtése, sőt akár a könyvelés ellenőrzése, ellenőriztetése eddig a határidőig. Ez a fázis nemcsak az ellenőrzésre, hanem a köztartozásokkal kapcsolatos kérdésekre is ki kell terjedjen. Néha igen érdekes kérdés, hogyan fizessen a szervezet bármit, ami nélkül viszont nem számíthat támogatásra...

Mikor mindezek megvannak, már sokkal egyszerűbb a pályázatot, pályázatokat véglegesre összeállítani. Ugyanis így a leadási határidő előtt az adatok aktualizálására, a kész anyag ellenőrzésére, csiszolására is van idő.

Ehhez a feladathoz nem kevés lelkesedés kell a téma iránt, megspékelve jókora adag racionalitással, hozzátéve egy masszív hajcsár stabilitását. Nem egyszerű feladat.

Nem közvetlen anyagi támogatás:

A tagságra és szimpatizánsokra alapozható Antistress támogatással kapcsolatos feladatokat részben a tagság szervezésével foglalkozó kollégának kell átadni. A projekten belül rászorulók kedvezményes oktatását tudjuk elsősorban támogatni.

A nagyobb összegű támogatások szempontjából:

A céges támogatások esetében a feladatok többsége a támogatást szervezőre hárul. Ebben a körben az ő egyénisége, munkamódszere legalább olyan szerepet játszik a szervezet további életében, mint a szakmai vezetőé.

Ez az a pont, ahol rendkívüli fontosságú a támogatást szervező személye. Nagyon sok támogatásra alkalmas cég vezetője elvárja, hogy az őt megkereső személy gazdasági kompetenciája is megfelelő szinten legyen. Itt kevés a szakmai tudás, a lelkesedés.

Más cégek esetében viszont hátrány, ha a támogatást szervező személy láthatóan az adott cég gazdasági szintje felett áll (Nekik sokkal jobban megy, mint nekünk!).

Ezek miatt a támogatást szervező számára bizony fontos az előzetes felkészülés a megkeresendő cég helyzete és vezetőjének stílusa szempontjából. A felkészülés legalább olyan pontosságot igényel, mint egy komoly szerződés előtti felmérés, előkészítés.

Egy szokatlan támogatási forma:

Évekkel ezelőtt megalakult az első magyar újbank, a MagNet Bank. Ha jól figyeltem ma az egyetlen magyar bank. Részükről a náluk számlát nyitott közhasznú szervezetek támogatása folyamatos, a következő módon zajlik:

  • A számlát nyitott közhasznú szervezet ír egy bemutatkozást és nyilatkozik, mekkora összeget szeretne, milyen célra.
  • Minden számlatulajdonos akinek az adott évben számlaforgalma volt külön ráfordítás nélkül támogathatja az általa választott szervezetet. A támogatás összege a forgalom után képződött banki nyereség előre meghatározott százaléka.
  • Lehetőség van a szervezetek hiteleinek támogatására, több módon, úgy, hogy az külön költséget nem jelent az adományozónak.