Megjelenés saját webhelyen

Az olyan helyek, ahol nem saját domain néven, reklám megjelentetésért cserébe kaphatsz tárhelyet és valamennyire formálható külsejű oldalt nem alkalmasak arra, hogy használd őket. A futottak még kategóriában sem. A megjelenés minősége mindig utal a megjelentetőre. Rossz fényt vet rád és az ügyre amit képviselsz egy ilyen oldal.

Mindenképpen szükséged lesz saját domain névre. A domain név határozza meg internetes címeidet, eléréseidet. Ehhez kapcsolódóan lehetnek különböző típusú webhelyeid, levelezésed, más szolgáltatásaid.

Az internetet használók többsége azt gondolja, a weboldal és a webhely azonos dolog. Messze nem így van. A webhely funkcionálisan több, mint egy weboldal. Mi lehet egy webhely tartalma?

  • weboldal,
  • blog,
  • fórum,
  • cégen belüli feladatok kiadása, beszámolók bekérése naplózott formában,
  • fájlok tárolására alkalmas hely (képek, videók, dokumentumok).

A saját webhely lehet „névre” szólóan írt program, vagy előre telepített weboldal / blog / fórum motornak nevezett, önálló arculatra szabható szoftver.

A névre szólóan írt megjelenések legrosszabb változata ha csak a program írója tudja módosítani a tartalmakat. Ez nagyon sokszor korlát ha sürgős információt kell megjelentetni. Az ilyen mellett tárolt fájlok kezeléséhez, eléréséhez külön hozzáértés kell. A tárhely fenntartása és a rendszeres módosítások anyagi fedezetet igényelnek.

Az előre telepített/telepíthető weboldal motorok kezelése különböző mértékben egyszerűbb, vagy bonyolultabb. Léteznek ingyenes tárhelyen is. Az ilyen saját tárhelyen működő tartalomkezelő szoftverekhez szükséges számítástechnikai és internet kezelési tudásháttér általában jóval több, mint egy átlagos felhasználó tudása. Csak rutinos internet használóknak ajánlott.

Az ingyenes lehetőségek közül a legsokoldalúbb megoldást a Google kínálja, hiszen közhasznú szervezetek és oktatási intézmények számára külön projektje van. A szolgáltatáson belül az üzleti szintű saját domaines e-mail címek, naptár, dokumentumok (helyben szerkeszthetők, és feltölthetők), weboldal, blog is ingyenesen érhetők el. A szoftver frissítések automatikusak, a kezelés egyszerű.

Nagyon fontos tudni, hogy:

  1. A legegyszerűbben kezelhető megoldások esetében is hetekbe telik a valódi megjelenés. Előzetesen mindig fel kell építeni a megjelenés tartalmi elemeit, melyek esetében a sokak által megszokott „megírom a dokumentumot - másolom - beillesztem” módszer totálisan alkalmatlan.
  2. A szóbeli, a papíralapú és az internetes megjelenés erősen különbözik egymástól. A jó internetes tartalom a beszédhez áll közelebb. Aki úgy fogalmaz, ahogyan nem szokott beszélni, annak a weboldala a ránéztem / bezártam kategória lesz.
  3. Minden esetben fontos a látvány, az összkép. Ami egy ideje még jó volt ma már alkalmatlan, hiszen a különböző képernyőméretek, a többféle eszközről internetezés már hétköznapivá vált.