Közösségi hálózatok, eszközök

A legismertebb közösségi hálózatnak sokáig az Iwiw hálózatát tartották. Ez azonban 2014. június 30-án végleg bezárt. Egyértelműen a fejlesztések elmaradása és a használhatatlanság okán.

Sok lehetőséget biztosítanak más hálózatok: Network, Ning, stb... Többségük hátránya, hogy komoly csapatot toborozni csak fizetős változatban lehet.

A legismertebb ingyenes hálózatok:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google, melynek része a Google+

A Facebookon mindenképpen saját oldalt érdemes létrehozni, mivel akkor nem korlátozott az ismerősök száma. A közölt információkban és hozzászólásokban mindenképpen szerepet kell kapjon a személyes, emberi kapcsolati rész is, hiszen cél a jó kapcsolat és a bizalom légkörének kialakítása. Sokoldalú kommunikáció nemcsak az üzenőfalon, hanem belső fórumokon is folyhat.

Hátránya: rendkívül időigényes, komoly ismertséghez főállású kapcsolattartó is kellhet. Ráadásul az oldalhoz csatlakozottak posztjai jó ideje egy eldugott csücsökben vannak csak. Oldalként nem lehet személyes ismeretségeket kötni.

Twitter: ismerkedés és rövid információk közlése a funkciója. Elsősorban kölcsönös követésen alapul. Jó személyes kapcsolatokat kell kialakítani ahhoz, hogy valódi követőkre találj a hálózaton belül. A kommunikáció mértéke erősen korlátozott.

Google és Google+: A Google maga egy nagy közösségi hálózat. Sokféle eszközzel, megjelenési formával. A Google+ csak a hab és az ismerkedés bővülése, melyen belül lehetőséged van személyes és oldalkénti megjelenésre. Kényelmes, időtakarékos megoldás.

Ha az általad működtetett közhasznú szervezetnek van irodája, menhelye, telephelye, stb... célszerű Google helyoldalt létrehozni, melyen információk, események közzétételére van lehetőség. A helyoldal nem jön létre azonnal. A létrehozáshoz szükséges kódot levélben fogod megkapni. Attól kezdve érdemes a Google+ használatát elkezdeni, már az oldal nevében gyűjteni az ismeretségeket. Itt az oldal nevében személyes ismeretségek is köthetők. A különböző tematikus gyűjtemények használata fokozhatja a látogatói élményt. 

Könnyű és egyszerű a kommunikáció a beépített csevegőn keresztül. Csevegés szöveges üzenettel, hangos, vagy videó módban is folytatható. A beszélgetésekhez további résztvevők is meghívhatók. A Google+ használatával szinte az e-mail fiókodba költözhet a közösségi hálózat. Követésre további ismerősöket is javasol a Google, így pont ugyanúgy bővítheted a kört, mint bármely más nyílt helyen.

Az oldal, illetve a közösség köreibe csak önkéntes csatlakozás lehetséges, éppúgy mint a Google+ mellett külön létrehozható csoportba, ahol a csoport ajánlás után a meghívottak megnézhetik a csoportot, majd maguk döntenek, kívánnak-e tagok lenni.

Az Esemény modullal nemcsak a soron következő programot jeleníthetjük meg – természetesen térképpel és útvonaltervezéssel együtt – hanem lehetővé tesszük az eseményre feliratkozást a látogatóknak.

Még egy böngésző kiegészítő mindenkinek javasolt, ez a WOT. A web igazsága az egyes webhelyek megbízhatóságát illetően, a biztonságos hálóért. Nemzetközi közösségként működik. Jó előzetes tájékoztatást ad a spammer, a vírusos, az adathalász és más veszélyes helyek elkerülésére. Sok esetben a reklámok mellett is látható a WOT kis karikája. Ha zöld, bátran odakattinthatsz. Ha sárga, gondold meg. Ha piros, ne is foglalkozz az oldallal, bármilyen szimpatikusnak tűnik reklámja alapján.